TÜV NORD Verhalen

“Ik wilde een nieuwe uitdaging, maar niet weg bij TÜV NORD"

Naam Rosan van Erp
Functie Projectmanagement Officer Bouwkwaliteit
Iets over mij

Ik ben een echte team-player, zowel op het hockeyveld als op het werk, samen streven naar een doel. Voor mijn afstudeer scriptie heb mijzelf bezig gehouden met het implementeren van ISO 9001. Hier is mijn interesse voor kwaliteit ontstaan. Een wereld waar ik niet meteen over nagedacht had maar waar wel veel uitdagingen in zitten.

Van Planner tot Vraagbaak: De Groeiende Rol van Rosan bij TÜV NORD Nederland

Aan haar leidinggevende gaf Rosan aan dat ze wat anders wilde doen. Maar ze had geen idee wat. Toen werd haar aangeboden een traject te volgen om dit uit te zoeken. In de drie maanden die volgden, onderzocht Rosan wat haar talenten zijn en waar ze vrolijk van wordt. “Zo kwam ik erachter dat ik heel persoonsgericht ben. Een mensenmens. Zaken vertalen richting andere medewerkers is mijn kracht.” Er werd een AEM-cube gemaakt en ze voerde heel veel gesprekken. “Iedereen wilde meedenken. Maar binnen de business unit Certificatie vonden we geen functie die echt bij me paste.”

Nieuwe afdeling Bouwkwaliteit

Wat volgde was een gesprek met Birgit Daniels, de teamleider HR. “Zij kwam al heel snel met de nieuwe afdeling Bouwkwaliteit. Daar zochten ze iemand die de binnendienst mee wilde opzetten. Ik heb daar meerdere gesprekken gevoerd. En eerlijk gezegd twijfelde ik of ik wel bij een andere afdeling wilde gaan werken. Ik was bang dat de sfeer daar minder goed zou zijn dan ik gewend was. Maar Paul en Rogier waren zo enthousiast over de plannen die ze hadden. Ze namen mij mee in hun enthousiasme. Dat maakte de keuze makkelijker.”

Rosan stapte heel geleidelijk over. Ze begon met één dag per week en bouwde op naar een fulltimebaan bij de nieuwe afdeling. “Zo kon ik kijken hoe het beviel en of ik het wat vond. Ik wilde mijn collega’s bij de andere afdeling niet zomaar loslaten. Deze manier werkte heel goed voor mij.”

Nu werkt Rosan als Projectmanagement Officer bij de afdeling Bouwkwaliteit. “Ik ondersteun Harold, de Coördinator Bouw. Hij is eindverantwoordelijk voor de projecten die we doen op het gebied van de Wet Kwaliteitsborging. Ik hou de status bij en bewaak deadlines van zijn projecten, zodat hij zich op de inhoud kan focussen. In de toekomst ga ik hetzelfde doen voor verschillende Coördinatoren.”

Opbouwen van iets nieuws

In juni bestaat de afdeling Bouwkwaliteit drie jaar. Sinds bekendgemaakt werd dat de Wkb definitief doorgaat, is de groei in een stroomversnelling gekomen. “Samen werken we toe naar 1 januari, wanneer de wet in gang gaat. Ik ben bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de workflow en schrijf processen uit tot handboeken en instructies. Daarnaast hou ik me bezig met de onboarding van nieuwe collega’s. Dat leek me leuk, dat heb ik aangegeven en toen mocht ik dat ook gaan doen. Zo trek ik veel leuke dingen naar me toe.”

De overstap van de business unit Certificatie naar de business unit Buildings - ook wel Inspectie genoemd - is Rosan erg meegevallen. Bovendien heeft ze nog steeds contact met haar oud-collega’s. De sfeer op haar nieuwe afdeling is niet veel anders dan wat ze gewend was. “Het verloopt soepel hier. Twee dagen per week proberen we allemaal samen op kantoor te zijn. We zijn verschillend, maar vullen elkaar goed aan. We geven elkaar regelmatig feedback en dan wordt daar ook echt naar geluisterd. Dat vind ik heel prettig. We werken hard, maar er is altijd tijd voor een grapje.” Rosan lacht: “René is onze nieuwste collega en echt een goede aanvulling. En hij gaat nu al mee in onze grapjes!”

“Ik vind het heel leuk om iets nieuws mee op te bouwen. En om zoveel nieuwe dingen te ontwikkelen. Vooraf twijfelde ik wel of ik zou kunnen geven wat zij van me vroegen. Of ik zoveel verantwoordelijkheid aan zou kunnen en of de uitdaging niet té groot zou zijn. Maar dat is me erg meegevallen. Ik word goed begeleid en overal in betrokken. Dat vind ik superleuk. En als ik mijn grens aangeef, wordt er naar me geluisterd.”

Opleiding bouwkunde

“Rosan heeft veel contact met aannemers. “Voor ieder bouwproject controleer ik of het pakket compleet is. Als niet alle vergunningen en tekeningen er zijn, dan vraag ik die documenten aan. Ik wilde graag beter begrijpen waar het over ging, de tekeningen kunnen lezen, een betere gesprekspartner zijn. Daarom heb ik gevraagd of ik daar een opleiding in mocht doen. Dat vonden ze een goed idee en nu volg ik Elementaire bouwkunde A, een cursus van vier maanden.” Rosan lacht: “Ik noem het zelf Bouwkunde voor dummies.”

Toch heeft Rosan nog wel even getwijfeld over de opleiding. “Ik vond het super dat ze mijn opleiding wilden betalen, maar die is op donderdagavond en dan sport ik altijd. Ze kwamen zelf met het idee dat ik voortaan op donderdagochtend mocht sporten, onder werktijd. Ik mag sowieso heel flexibel zijn in het indelen van mijn werktijd. Dat vertrouwen is er. Ik krijg veel vrijheid en werk ook regelmatig thuis. Mijn thuiswerkplek is volledig door TÜV NORD betaald: een zit-stabureau met twee schermen, een stoel en zelfs de mat op de vloer.”

“Ik vind het fijn dat het ook wordt uitgesproken, hun vertrouwen en de waardering. Vandaag nog. Het zijn kleine dingen, maar die doen wel veel. Ik krijg ook kleine cadeautjes bijvoorbeeld.” Rosan denkt even na. “Ik vind TÜV NORD een loyale, vriendelijke, meedenkende organisatie. Er zijn regels, dat is normaal, maar er zijn wel uitzonderingen mogelijk hier en daar. Dat die aandacht besteed wordt aan medewerkers voelt heel goed.”

Rosan kijkt met vertrouwen naar de toekomst: “Als de afdeling straks klaar is, vallen veel van mijn taken weg. Dan wil ik weer een volgende uitdaging, dat heb ik al aangegeven. Toen zeiden ze meteen dat ze dan weer zullen meedenken. Ik ben heel blij dat ik deze keuze gemaakt heb.”

Bekijk onze vacatures

“We vullen elkaar goed aan en er is altijd tijd voor een grapje”

Meer verhalen

“Door de Wkb in combinatie met BENG kunnen we bouwkwaliteit flink verhogen”
"Door de Wkb in combinatie met BENG kunnen we bouwkwaliteit flink verhogen"
Eindelijk echt aan de slag met kwaliteitsborging
Johan Dijkstra (58) werkt nu bijna vier maanden op de afdeling Bouwkwaliteit. Zijn hart ligt bij kwaliteitsborging en dat is precies waarom hij koos voor TÜV NORD Nederland.
Bijzondere ontwikkeling bij de afdeling Bouwkwaliteit
“Je kunt hier doorgroeien en je expertise uitbreiden, ook wanneer je al heel wat kennis en ervaring hebt.”
Inspecteur van de toekomst
Janno van 10 wordt later inspecteur bij TÜV NORD Nederland
Overstappen van gemeente naar kwaliteitsborger: hoe is dat?
“De sfeer hier zit gevoelsmatig dicht bij die van een gemeente”
💬 Hulp nodig?💬 Interesse?