TÜV NORD Verhalen

“De sfeer hier zit gevoelsmatig dicht bij die van een gemeente”

Naam Harold Verkuijlen
Functie Kwaliteitsborger
Iets over mij

Als coördinator stel ik Borgingsplannen op en geef ik trainingen en presentaties over de Wkb. Ik deel graag mijn kennis om iedereen voor te bereiden op de veranderingen door de komst van de Wkb. In mijn vrije tijd ben ik een sportief baasje (voetbal, padel en wielrennen) en ben ik veel te vinden in Zeeland, om te genieten van de omgeving en het water.

Werken bij een kwaliteitsborger

“Ik kende het bedrijf al van de liftinspecties. Eenmaal aan boord werd ik direct meegenomen in de organisatie. Meetings werden gepland en ik maakte kennis met alle afdelingen. Ook met de nieuwe afdeling Bouwkwaliteit, die zich al sinds april 2020 heeft voorbereid op het Wkb-werkproces, waarover ik net vertelde. Dat proces is binnen de organisatie niet nieuw; dat wordt al jaren toegepast in een ander format, bijvoorbeeld bij de attracties van de Efteling. Daar worden tekeningen en berekeningen eerst gereviewd. Tijdens de bouw wordt gecontroleerd op kwaliteit en regelgeving. En bij oplevering wordt een certificaat overhandigd zodat de attractie in gebruik genomen mag worden. Bij de afdeling Bouwkwaliteit doen we in principe hetzelfde.”

Net als bij de gemeente

“Hoewel ik het spannend vond om in het diepe te springen, voelde mijn start aan als een warm bad. Ik denk dat dit komt doordat de organisatie qua sfeer en cultuur gevoelsmatig dicht zit bij die van een gemeente. De V in de naam komt van ‘Verein’ en alles dat verdiend wordt, wordt weer terug in het bedrijf geïnvesteerd. Het is absoluut géén commercieel bedrijf dat gerund wordt door targets. Bovendien vallen veel van onze activiteiten direct onder de Raad van Accreditatie en werken we veel uit naam van het Ministerie. Het voelt alsof ik nog steeds werk voor de overheid”, lacht Harold.

Veel geleerd

“Hier heb ik écht een verdiepingsslag kunnen maken in het Wkb proces. Ik heb meegewerkt aan een aantal proefprojecten: met aannemers hebben we de uitvoering getoetst. Niet alleen op het vlak van constructieve veiligheid, maar op alle aspecten van het Bouwbesluit. Hierdoor gaat de kwaliteit omhoog en is deze geborgd. Ik krijg energie van de complimenten die klanten geven over de samenwerking. Transparantie en goede communicatie is key in dit proces. Fijn om te zien dat klanten dat waarderen.”

“Inmiddels werk ik hier nu meer dan twee jaar. Ik heb écht de ruimte gekregen om mezelf te ontwikkelen en ik ben gegroeid als persoon. Daarnaast zijn er mooie momenten geweest, zoals de afgifte van de eerste Verklaring Bouwbesluit bij de succesvolle oplevering van ons eerste proefproject. Dit is gefilmd en wordt regelmatig getoond tijdens presentaties binnen het Ministerie voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Hoe tof is dat!”

De toekomst

“Ik kijk uit naar het moment van de invoering van de Wkb. Het gaat nu echt in op 1 januari 2024. Het fundament ligt er en we zijn al druk bezig om de afdeling Bouwkwaliteit verder uit te bouwen. Op drie locaties in het land - Son, Zoetermeer en Zwolle - gaan we groeien naar 120 Fte in totaal. We zijn nog op zoek naar mensen voor de rol van Planbeoordelaar (Brandveiligheid, Bouwfysica, Constructief en Installaties), Toezichthouder, en naar Coördinatoren Bouwkwaliteit.”

Dat Harold enthousiast is over zijn werkgever, is wel duidelijk: “Het is een gezonde, stabiele organisatie. In Duitsland is TÜV NORD ruim 150 jaar actief en in Nederland hebben we ruim 40 jaar ervaring. Bovendien zijn we niet afhankelijk van de Wkb. We hebben meerdere disciplines in huis waar inspecties en audits worden uitgevoerd. Het voordeel is dat je werkt in een professionele organisatie met veel kennis van zaken. Hierdoor kun je focussen op je vakgebied. Je werkt samen met een fijne club mensen die de schouders eronder zetten en je krijgt de ruimte om jezelf te ontwikkelen. Er wordt gestuurd op output, zonder echt vaste werktijden - zoals bij de gemeente. We werken hier in wederzijds vertrouwen.”

Bekijk onze vacatures

“Ik heb elke dag plezier in mijn werk”

Meer verhalen

“Door de Wkb in combinatie met BENG kunnen we bouwkwaliteit flink verhogen”
"Door de Wkb in combinatie met BENG kunnen we bouwkwaliteit flink verhogen"
Eindelijk echt aan de slag met kwaliteitsborging
Johan Dijkstra (58) werkt nu bijna vier maanden op de afdeling Bouwkwaliteit. Zijn hart ligt bij kwaliteitsborging en dat is precies waarom hij koos voor TÜV NORD Nederland.
Bijzondere ontwikkeling bij de afdeling Bouwkwaliteit
“Je kunt hier doorgroeien en je expertise uitbreiden, ook wanneer je al heel wat kennis en ervaring hebt.”
Intern doorgroeien ging heel gemakkelijk
"Intern doorgroeien ging heel gemakkelijk"
Inspecteur van de toekomst
Janno van 10 wordt later inspecteur bij TÜV NORD Nederland
💬 Hulp nodig?💬 Interesse?