TÜV NORD Verhalen

"Door de Wkb in combinatie met BENG kunnen we bouwkwaliteit flink verhogen"

Naam Rene Swaanen
Functie Senior planbeoordelaar

“Door de Wkb in combinatie met BENG kunnen we bouwkwaliteit flink verhogen”

“Het is erg belangrijk dat de Wkb wordt ingevoerd”, vindt René Swaanen. Hij heeft de afgelopen twee jaar gewerkt als Coördinator Wkb bij verschillende organisaties. “Kwaliteitsborging is een relatief nieuwe tak van sport in de bouwwereld, die heel veel kan betekenen voor bouwkwaliteit en energiezuinigheid. Voor de toekomst dus.” In dit interview deelt René zijn visie.

“Naast mijn werk als Coördinator Wkb en bouwplantoetser, ontwerp ik bouwtekeningen. Daarbij besteed ik veel aandacht aan de energiezuinigheid en de bouwsystemen om hoog in te zetten op de kwaliteit. Helaas zie ik achteraf regelmatig dat er flink bezuinigd is. Onderdelen zijn anders uitgevoerd dan vooraf bedacht, waardoor het gebouw minder energiezuinig is dan dat het zou moeten zijn. Ik hoop dat we daar met de Wkb beter op kunnen sturen.”

Aan het woord is René Swaanen, nu bouwplantoetser bij TÜV NORD. “Achteraf is er vaak niets meer aan te doen. Dan heeft de eigenaar van het gebouw meer energiekosten dan van tevoren berekend was. Hij heeft netjes vooraf een BENG-rapport laten maken en een A-label gekregen. Maar gedurende het bouwproces zijn onderdelen aangepast, waardoor de gebruiker van het pand met de negatieve gevolgen zit.”

Wkb in combinatie met BENG

“Door allerlei omstandigheden worden bezuinigingen uitgevoerd. Daar zit nu niet genoeg controle op. Door de functie van de Wkb in combinatie met BENG kunnen we meer eisen stellen aan de bouwkwaliteit en aan de energiezuinigheid. We maken op het ontwerp een risicoanalyse en bespreken deze met onze opdrachtgever, om in een zo vroeg mogelijk stadium mogelijke bouwfouten te voorkomen. Door inspecties op de bouw en het aanleveren van bewijslast door de aannemer, kunnen we hier tijdens het bouwproces ook nog op bijsturen. Op die manier kunnen we steeds meer voorkomen dat er bouwfouten ontstaan, in plaats van het achteraf te moeten laten aanpassen”, aldus René. “Dat vind ik erg belangrijk. Het gaat me niet alleen om de energiekosten. We moeten minder fossiele brandstoffen gaan gebruiken. En gebouwen neerzetten die zo energiezuinig mogelijk zijn. Omdat onze achterkleinkinderen over 50, 100 en 200 jaar nog een aarde moeten hebben waarop te leven is.”

De kwaliteitsborger van Nederland

Sinds 1 juni 2023 werkt René bij TÜV NORD. “Hun plannen omtrent de Wkb spraken me direct aan. Ze willen dé kwaliteitsborger van Nederland worden en hebben een duidelijke visie. Die past heel goed bij mijn ambities. Ik was bouwplantoetser/ coördinator bij een bedrijf dat zich toespitst op nieuwbouw woningbouw en had de behoefte om me breder te kunnen oriënteren als Wkb'er. Bij TÜV NORD werken we ook voor andere markten zoals bestaande bouw, verbouwing en bedrijfspanden. Eigenlijk alles wat in de bouwwereld voorkomt. Dat betekent verbreding van mijn kennis.”

René gaat verder: “Ik was bekend met één instrument vanuit de Wkb en wilde er graag meer leren kennen. Bij TÜV NORD werken ze met meerdere instrumenten. Bovendien waren ze bezig om zelf een instrument te ontwikkelen, hiervoor is inmiddels een licentie aangevraagd. Dat sprak me erg aan. Nu zijn we met het team bezig om de afdeling verder te ontwikkelen. Ik deel mijn kennis en ervaring graag. Het opleiden van collega’s die zich willen verdiepen in bouwkwaliteit, vind ik fijn om te doen. Mijn ambities zijn een perfecte match met de plannen die de afdeling heeft. Samen willen we een heel mooi Wkb-blok neerzetten.”

Als een vis in het water

Na vijf weken is de indruk die René heeft van TÜV NORD heel positief. “Nog beter dan ik verwacht had. Ik voel me echt als een vis in het water. Ik vind het heel prettig dat er een erg platte structuur is, daar voel ik me goed in thuis. Jack, de afdelingsmanager, zit tussen ons op de werkvloer en is daardoor heel toegankelijk. Paul, de directeur, heeft zijn deur altijd open staan. Hij komt regelmatig bij ons overleggen. Of hij roept ons even binnen om ideeën of andere zaken te bespreken. Als iemand een idee heeft, dan is dat welkom. We weten wat we aan elkaar hebben en de lijnen zijn kort. Er hangt een heel positieve sfeer; iedereen heeft zin om er wat van te maken.”

“Wat ik een ander voordeel vind: TÜV is toch een groot bedrijf, dat al bekend is met dit soort werk. Ze hebben al veel protocollen liggen. Bijvoorbeeld voor het certificeren. Er zijn dus veel documenten waarvan we gebruik kunnen maken, die ik als basis kan gebruiken. We hoeven dus niet elke keer het wiel zelf uit te vinden.”

Energie Prestatie Adviseur

René volgt een opleiding tot Energie Prestatie Adviseur (EPA). “Sinds 1 januari 2021 geldt een nieuwe eis vanuit de overheid dat bij elke nieuwbouwaanvraag een BENG-rapportage nodig is. BENG staat voor bijna energie-neutraal gebouw. Wanneer ik gediplomeerd ben, dan mag ik die rapportages maken. Daarnaast kan ik dan bepalen of een kantoor voldoet aan de vereisten om een energielabel C te verkrijgen. En ook vertellen wat de mogelijkheden zijn om het gebouw energiezuiniger te maken, zodat ze dat, of zelfs een hoger label kunnen krijgen. Dit geldt zowel voor nieuwbouw als voor bestaande bouw”, legt René uit. “Als Wkb’er ben je onafhankelijk en mag je dus niet adviseren. Toch vragen veel bouwbedrijven en particulieren naar onze kennis. Daarom zijn we aan het bekijken of we een aparte BENG-afdeling kunnen oprichten, apart van de afdeling Bouwkwaliteit.”

Kennisgedreven organisatie

“We zijn veel bezig met ontwikkeling, met nieuwe ideeën. Daarover wordt heel open en goed overlegd. Er wordt gekeken wie wat kan doen. En iedereen wordt in z'n waarde gelaten in de kennis die hij of zij heeft. Het is natuurlijk een kennisgedreven organisatie. Ik merk dat mensen steeds bezig zijn om nog meer kennis te vergaren. En veel collega’s volgen opleidingen. Ze staan hier open voor ontwikkeling, dat is me wel duidelijk”, legt René uit. “Ik hou er wel van om mezelf uit te dagen. En om ook anderen te prikkelen. Soms stel ik bewust een vraag om de andere kant te belichten. Omdenken, dat typeert mij wel. Bij TÜV NORD wordt daar positief op gereageerd. Het is een leergierige groep mensen. En daar voel ik me goed bij thuis.”

“Tegen kandidaten die overwegen om hier te komen werken, zou ik willen zeggen: ga gewoon eens met ons in gesprek. Samen kunnen we bekijken of we je een leuke uitdagende baan kunnen aanbieden, die past bij jou wensen en ambities. Dat is echt de moeite waard, omdat wij in deze nieuwe tak van de bouw nieuwe werkzaamheden hebben. Hier kun je een steentje bijdragen aan de betere kwaliteit van bouwen in Nederland. En in het energiezuinig omgaan met materialen. Als jij daarin wilt bijdragen, dan pas je bij TÜV NORD.”

 

 

 

Bekijk onze vacatures

“Mijn ambitie is te helpen zoveel mogelijk gebouwen in Nederland energiezuinig te maken en de bouwkwaliteit te verhogen”

Meer verhalen

Werk en Plezier: Erik’s Avontuurlijke Werk-Vakantie in de Filipijnen
Waarom kiezen? Werken en reizen gaan perfect samen. Met mijn laptop en rugzak ontdekte ik dat inspiratie overal te vinden is.
Eindelijk echt aan de slag met kwaliteitsborging
Johan Dijkstra (58) werkt nu bijna vier maanden op de afdeling Bouwkwaliteit. Zijn hart ligt bij kwaliteitsborging en dat is precies waarom hij koos voor TÜV NORD Nederland.
Intern doorgroeien ging heel gemakkelijk
"Intern doorgroeien ging heel gemakkelijk"
Inspecteur van de toekomst
Janno van 10 wordt later inspecteur bij TÜV NORD Nederland
Overstappen van gemeente naar kwaliteitsborger: hoe is dat?
“De sfeer hier zit gevoelsmatig dicht bij die van een gemeente”
💬 Hulp nodig?💬 Interesse?