TÜV NORD Verhalen

"Ik denk dat ik dit hier wel wil blijven doen tot aan mijn pensioen.”

Naam Johan Dijkstra
Functie Technisch inspecteur bouw

Kwaliteitsborging

“Ik kende dit bedrijf al vanuit de bouw, van de liftkeuringen en noem maar op. Ik wist dat zij al direct heel actief bezig waren met kwaliteitsborging. Al sinds er sprake is van een mogelijke wet kwaliteitsborging, ben ik vanuit de gemeentewereld daarmee bezig geweest. Het was direct mijn ambitie om daarmee verder te gaan. Bij de relatief nieuwe afdeling Bouwkwaliteit kon ik daar vol mee aan de slag, dat sprak me aan. Bovendien hadden ze ook genoeg inspecteur-werk binnen de organisatie bij andere disciplines. Dan zou ik toch altijd iets kunnen betekenen met mijn kennis, mocht de Wkb niet doorgaan. Dus ook dat bood mij meer zekerheid.”

Johan besloot de overstap te nemen. Ziet hij na vier maanden TÜV NORD Nederland nog hetzelfde als toen hij begon? “Ja, dat gevoel is nog hetzelfde. Ik leer het bedrijf wel beter kennen natuurlijk, maar het wordt alleen maar leuker. Je wordt betrokken bij dingen, dat is wel iets dat me echt opvalt. Waar bij sommige andere organisaties de deuren dichtgaan, wordt hier vrij veel gedeeld. Er is een open structuur. Een voorbeeld daarvan is het moment dat bekend werd dat de wet Kwaliteitsborging écht zou doorgaan. Toen zijn we een dag samen gaan zitten om te brainstormen. Iedereen werd daarin gekend. Van hoog naar laag, iedereen werd erbij betrokken. We stonden allemaal op gelijke voet: nu gaat het gebeuren. Dat vond ik een bijzonder moment.”

Proefprojecten met aannemers

“Nu kunnen we met volle overgave aan de slag met kwaliteitsborging en dat vind ik hartstikke leuk. Ik ben gewoon inspecteur en die rol komt hier heel goed tot zijn recht. Bij klanten op de bouw aan de slag gaan met die aannemers, dat is wat ik leuk vind. Mensen ontmoeten, samen bezig zijn. Ik vind het fijn om hen te helpen. Ze zijn niet altijd zo goed thuis in de wet- en regelgeving en met de ingang van de Wet kwaliteitsborging hebben ze daar straks wel meer mee te maken. Met mijn kennis kan ik hen daarin sturen.”

TÜV NORD Nederland investeert de winst terug in mensen. Herkent Johan dat? “Ja, nu je het zo zegt. Dat verklaart de cultuur die hier heerst. Ze zorgen ervoor dat je het goed naar je zin hebt. Tja jeetje, hoe moet ik dat nou uitleggen? Het is een natuurlijk iets. Ik voel me hier gewoon op mijn gemak. De sfeer is heel gemoedelijk. De weerstand is heel klein op dingen die niet kunnen. In principe kan alles. We doen het vooral samen. Dus een kleine afstand naar je manager. Je hoeft het niet alleen te doen. Dus iedereen is heel behulpzaam. Er zijn weinig restricties in dat opzicht. Het voelt natuurlijk aan.”

Werken bij een gemeente

“Ik kom uit het bedrijfsleven, maar heb ook jarenlang bij verschillende gemeenten gewerkt en toen weer terug naar het bedrijfsleven. Zo’n vijftien jaar bij gemeenten, eigenlijk de helft van mijn werktijd. Als je ooit daar gewerkt hebt, krijg je het stempel ambtenaar. Daar kom je eigenlijk niet meer vanaf, haha”, lacht Johan. “Maar daar heb ik hier geen last van. Dat komt omdat dit bedrijf zich binnen wet- en regelgeving begeeft. Zij hebben er alleen maar baat bij dat je bekend bent in die wereld.”

Johan denkt even na. “Mijn rol is nu anders. Bij de overheid kom je als handhaver anders binnen. Mensen hadden dan zoiets van ‘o daar heb je die ambtenaar weer’. Maar zo ben ik nooit geweest. Het is wel heel leuk dat ik die discipline ken, dat ik die wereld ken, dat maakt dat ik op de bouw nu meer kan betekenen. Je weet waar ze mee te maken krijgen qua wet- en regelgeving en zo. En daar kun je ze eventueel bij helpen, door hen te vertellen hoe ze daarmee om kunnen gaan.”

Kennis delen

“Ook met collega’s deel ik graag mijn kennis, dat hoort erbij. Ik kan ook van hen leren trouwens, haha. Maar dat moet een wisselwerking zijn. Dat vind ik een natuurlijk iets, het hoort gewoon bij je werk. Je doet het samen. Bij TÜV NORD Nederland merk ik gewoon dat iedereen heel benaderbaar is daarvoor. Het is een heel open organisatie. Afstanden naar de managers zijn korte lijntjes. Dat spreekt me heel erg aan. Ik heb het wel eens anders meegemaakt. Na vier maanden tijd voel ik me hier nu al erg op mijn gemak en aardig thuis. Dat is fijn. Een open structuur en leuke mensen überhaupt ook. Een prettige sfeer. Absoluut.”

Waarin wil Johan zich nog ontwikkelen in de toekomst? “Ik ben niet heel erg ambitieus van mezelf. Mijn ambitie is om gewoon mijn werk goed te doen als inspecteur, en mijn kennis daarin goed te gebruiken. Ik wil het werk doen dat ik fijn vind, bouwplaatsen bezoeken, me daarin ontwikkelen en de kennis die ik daarover heb met andere mensen delen. En natuurlijk leer je elke dag weer wat nieuws.”

Johan is even stil en gaat dan verder: “Ik ben geen leidinggevend type en dat hoeft voor mij ook niet. Het werk dat ik doe, daar wil ik me prettig bij voelen. Ik hoef niet hoger op die ladder. Natuurlijk wil ik wel nieuwe mensen meenemen de bouw op. Dat hoort bij mijn taak, omdat je de organisatie beter kent en weet wat er verwacht wordt. Leuk om mensen daarin op te leiden. Ik zie mezelf niet als leidinggevende, meer als een senior. Ik ben heel bescheiden.”

Kansen genoeg

Hoe omschrijft Johan zijn nieuwe werkgever als hij erover praat met anderen? “Het is een gezond bedrijf. Ik heb al een aantal oud-collega’s benaderd en hen aangeraden hier te komen werken. Het is een fijn bedrijf met leuke mensen. Ik denk dat je je heel snel op je gemak voelt. Hier kun je het werk doen dat past bij jouw discipline. Er is genoeg ruimte en wij kunnen je bieden wat je graag wilt. Mensen die werken als inspecteur en die al bezig zijn met de wet kwaliteitsborging, die weten wat hen te wachten staat feitelijk. Zij weten binnen welke discipline ze gaan werken. Als dit je ambitie is, dan is dit een unieke kans om binnen te stromen bij TÜV NORD Nederland. Absoluut. Hier zijn kansen genoeg.”

“Ook jongere collega’s kunnen zich hier nog flink ontwikkelen. De wet kwaliteitsborging beweegt zich natuurlijk maar binnen één bepaalde discipline. Dus als je meer wilt dan dat, dan zul je het niet binnen de afdeling Bouwkwaliteit moeten zoeken. Maar binnen de complete organisatie is er natuurlijk nog veel meer ruimte om te groeien. Dan kun je ook nog veel andere kanten op. Voor mijzelf hoeft dat niet meer zo. Mijn ambitie is gewoon de wet kwaliteitsborging. Ik ben al wat ouder, ik heb me inmiddels in verschillende bedrijven ontwikkeld. En ik ga nu hier eindelijk het werk doen dat ik altijd gewild heb: kwaliteitsborging. Nu kan ik me daarop richten. Dat is mijn ambitie. Ik denk dat ik dit hier wel wil blijven doen tot aan mijn pensioen.”

Bekijk onze vacatures

Nu kunnen we met volle overgave aan de slag met kwaliteitsborging en dat vind ik hartstikke leuk.

Meer verhalen

“Door de Wkb in combinatie met BENG kunnen we bouwkwaliteit flink verhogen”
"Door de Wkb in combinatie met BENG kunnen we bouwkwaliteit flink verhogen"
Bijzondere ontwikkeling bij de afdeling Bouwkwaliteit
“Je kunt hier doorgroeien en je expertise uitbreiden, ook wanneer je al heel wat kennis en ervaring hebt.”
Intern doorgroeien ging heel gemakkelijk
"Intern doorgroeien ging heel gemakkelijk"
Inspecteur van de toekomst
Janno van 10 wordt later inspecteur bij TÜV NORD Nederland
Overstappen van gemeente naar kwaliteitsborger: hoe is dat?
“De sfeer hier zit gevoelsmatig dicht bij die van een gemeente”
💬 Hulp nodig?💬 Interesse?