TÜV: het merk, het erfgoed en de geschiedenis

Over TÜV

TÜV NORD Nederland is een technische en zakelijke service provider in onafhankelijke beoordeling zoals certificering, keuring, inspectie en training. We bevorderen sinds 1981 veiligheid, kwaliteit, betrouwbaarheid en leefomgeving voor organisaties, overheid en samenleving met objectiviteit, onafhankelijkheid, transparantie, deskundigheid en integriteit als fundament. TÜV NORD Nederland is onderdeel van de internationale TÜV NORD GROUP, met tienduizenden activiteiten in 70 landen en meer dan 10.000 werknemers (in FTE).

In Nederland beoordelen we met zo'n 300 vakkundige mensen dagelijks producten, diensten, systemen, arbeidsmiddelen, transportmiddelen, machines en cyber-security aan de hand van meer dan 300 verschillende diensten. Kom meer te weten over de oplossingen die we hebben voor uw branche. Of bekijk ons aanbod van certificaten & keurmerken, keuringen en training.

TÜV NORD Nederland onderscheidt zich door haar nuchtere, laagdrempelige en praktijkgerichte kijk op beoordelen en een benaderbare kantoororganisatie. De primaire eigenschap van onze dienstverlening is dat we aantoonbaar maken dat u aan gestelde eisen voor betrouwbaarheid voldoet. Maar als het spreekwoord “Vreemde ogen dwingen” ergens van toepassing is, is het wel in ons vakgebied. We identificeren tijdens beoordelingen heel feitelijk risico’s en pijnpunten zodat we u ondersteunen in begrip en draagvlak voor verbetering. Zo helpen we u bedrijfsrisico’s zoveel mogelijk te beperken en ondersteunen we in de continuïteit van uw organisatie.

Ons erfgoed en onze geschiedenis

 

In 1869 werden in Duitsland voor het eerst regionale inspectiediensten opgericht om de grote risico’s inzake veiligheid van drukvaten in die tijd terug te dringen door periodieke inspectie. Zo zijn de DÜV-organisaties geboren (Dampfkessel-Überwachungs-und-Revisions-Vereine). In 1900 werd het takenpakket van de DÜV-organisaties uitgebreid met de keuring van wegvoertuigen in Duitsland en het beheren van de landelijke rijexamens. In 1936 dekt door de breedte van onderwerpen voor inspectie de naam DÜV de lading niet meer. Dit was het moment waarop de naam TÜV (Technischer Überwachungs Verein) zich definitief vestigde op het gebied van keuring en inspectie.

In de jaren '80 traden de TÜV-organisaties voor het eerst buiten de landsgrenzen van Duitsland en zo werd in 1981 in Den Haag ook TÜV Nederland opgericht als onderdeel van het toenmalige RWTÜV. In de tussentijd fuseerde in 1992 TÜV NORD Deutschland-Hamburg met TÜV NORD Rostock tot de naam TÜV NORD om vervolgens in 1997 te fuseren met TÜV Hannover / Sachsen-Anhalt tot TÜV NORD GROUP.

In 2004 fuseert TÜV NORD GROUP met TÜVIT en RWTÜV en wordt TÜV Nederland onderdeel van TÜV NORD AG. Inmiddels is TÜV Nederland één van de grootste internationale vestigingen van TÜV NORD GROUP en zijn we gevestigd in Son, Noord-Brabant. Waar we ook de nieuwe naam TÜV NORD in 2023 hebben geadopteerd.

Wat is TÜV en het merk TÜV?

 

Het TÜV-merk is een gedeponeerd handelsmerk voorbehouden voor TÜV-organisaties en VdTÜV. Het merk mag alleen worden gebruikt door een “Technischer Überwachungs-Verein” of een TÜV-dochteronderneming. Zelfs voor TÜV-organisaties zelf zijn de strengst mogelijke regels geformuleerd voor het verbinden van de naam TÜV aan onafhankelijke beoordeling, om te zorgen dat het merk zijn waarde van objectiviteit en deskundigheid behoudt wanneer deze wordt toegepast. De merknaam is bovendien wereldwijd beschermd. Dit verklaart de grote internationale zichtbaarheid en erkenning van het merk TÜV® en de uitstraling van kwaliteit, veiligheid en betrouwbaarheid.

Heeft u vragen over het merk TÜV®, onze bestaansgrond of dienstverlening in Nederland? Neemt u dan vooral contact met ons op.

 

💬 Hulp nodig?💬 Interesse?